Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kominowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

margaryna kostka 1
mleko 1/2 litra
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Lista składników

galaretka wiśniowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kominowe

1. Upiec biszkopt wg podanych wyżej składników w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Następnie ugotować galaretkę i przestudzić ją.
2. .Masa: Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem. Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i dodać do niej mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Do utartej margaryny dodawać po łyżce otrzymanej zawiesiny "budyniu" i dokładnie utrzeć.
3. Po przestudzeniu biszkopta przekroić go na dwie części. Na dolną wyłożyć masę. Z drugiej części biszkopta wycinać kieliszkiem krążki. Następnie przykryć dolny placek z masą ciastem z "dziurami". Następnie wykładać łyżką galaretkę w powstałe otwory i przykrywać wyciętymi krążkami ciasta. Na końcu polać ciasto polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 31.07.2015 15:56
ale fajne ciacho do schrupania
Benita 31.07.2015 14:11
Deser pierwsza klasa!
Aannkaa82 31.07.2015 09:17
oryginalna nazwa :)
Krystyna32 31.07.2015 06:30
smaczne ciasto
bogusia 82 30.07.2015 23:45
Super pomysł:)
misia53 30.07.2015 22:57
ale pomysłowe, fajne!
halina17 30.07.2015 20:04
Dobre ciasto.
kuchcik89 30.07.2015 19:42
to prawda :) biszkoptowe krążki nakładane na placek z masą tworzą "kominy" :)
mirosława4 30.07.2015 19:34
ciekawa nazwa tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak