Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kokosowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 5 szt.
mąka 3/4 szklanki
cukier 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

mleko 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki
masło 200 gram
wiórki kokosowe 250 gram
cukier waniliowy 1

polewa

czekolada mleczna 1 tabliczka
masło 1 łyżka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowe

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną masę, na koniec dodając cukier
Krok 1 - Ciasto kokosowe foto
2
Do ubitych białek dodawać żółtka jedno po drugim- cały czas miksując.Na koniec dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto kokosowe foto
3
Wszystko delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę
Krok 3 - Ciasto kokosowe foto
4
Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia
Krok 4 - Ciasto kokosowe foto
5
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wsypać kokos i gotować aż zgęstnieje
Krok 5 - Ciasto kokosowe foto
6
Kiedy masa będzie gęsta wyłączamy gaz i dodajemy kostkę masła. Całość mieszamy
Krok 6 - Ciasto kokosowe foto
7
Masę wykładamy na biszkopt.
w garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem - polewamy nią ciasto
Kiedy ciasto przestygnie wkładamy je do lodówki
Krok 7 - Ciasto kokosowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 16.08.2014 22:56
wspaniałe ciasto :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak