Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kawowo - Czekoladowe
Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodaj żółtka i dokładnie miksuj przez ponad 20 minut.
Potem wlej olej. I wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem.
Na samym końcu dodaj ocet.
Ciasto wylej na formę wyłożoną pergaminem i piecz w temp. 180 st. C przez około 50 minut.
Jaja ubij z cukrem pudrem na parze, natomiast margarynę rozetrzyj razem z masłem w makutrze.
Następnie ubite jaja powoli wlewaj do makutry cały czas całość ucierając do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Następnie wsyp kawę i dalej ucieraj.
6 kostek czekolady rozpuść ( np. w mikrofalówce) i dodaj do kremu. Dokładnie rozetrzyj.
3 łyżeczki zalej około 150 ml wrzącej wody. Napar wystudź i odcedź fusy.
Następnie napar połącz z alkoholem.
Biszkopt przekrój na pół. Jedną połowę nasącz kawą z wódką. Wyłóż około 3/4 kremu i dokładnie rozsmaruj.
Przykryj drugiem plackiem i również go nasącz.
Rozsmaruj resztę kremu.
Pozostałe kostki czekolady posiekaj na niezbyt drobne kawałki i posyp wierzch ciasta.