Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kardamonowe ze śliwkami

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto świetnie smakuje i dzięki przyprawom pięknie pachnie.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
masło lub margaryna 250 gramów
cukier kokosowy 105 gramów
jajko 1 sztuka
śmietana 18% 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
cukier waniliowy 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
śliwki węgierki 500 gramów
orzechy włoskie 1 garść
pestki słonecznika 1 garść
płatki owsiane 1 garść

Porada

Proszku do pieczenia dodajemy 2 czubate łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kardamonowe ze śliwkami

Przepis na blaszkę 28x19 cm.


Blaszkę delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Blaszkę wstawiamy do lodówki.

Tłuszcz do ciasta powinien być z lodówki.

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w robocie z hakiem lub zagniatamy ręcznie na gładką plastyczną masę. Ciasto zawijamy w folię, schładzamy około 30 minut.

Opłukane i osuszone śliwki kroimy na pół.

Schłodzonym ciastem wykładamy spód blaszki, lekko posypujemy bułką tartą i dość gęsto układamy połówki śliwek. Całość posypujemy pestkami dyni, płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami.

Ciasto pieczemy w 180°C około 50 minut.

Zawsze warto sprawdzić patyczkiem, czy nie jest wilgotne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak