Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
500 gramów -
masło lub margaryna
250 gramów -
cukier kokosowy
105 gramów -
jajko
1 sztuka -
śmietana 18%
150 gramów -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
Kardamon mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
cukier waniliowy
0.5 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
śliwki węgierki
500 gramów -
orzechy włoskie
1 garść -
pestki słonecznika
1 garść -
płatki owsiane
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Ciasto kardamonowe ze śliwkami
Przepis na blaszkę 28x19 cm.
Blaszkę delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Blaszkę wstawiamy do lodówki.
Tłuszcz do ciasta powinien być z lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w robocie z hakiem lub zagniatamy ręcznie na gładką plastyczną masę. Ciasto zawijamy w folię, schładzamy około 30 minut.
Opłukane i osuszone śliwki kroimy na pół.
Schłodzonym ciastem wykładamy spód blaszki, lekko posypujemy bułką tartą i dość gęsto układamy połówki śliwek. Całość posypujemy pestkami dyni, płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami.
Ciasto pieczemy w 180°C około 50 minut.
Zawsze warto sprawdzić patyczkiem, czy nie jest wilgotne.
Proszku do pieczenia dodajemy 2 czubate łyżeczki.![]()
Komentarze (0)