Ciasto kardamonowe ze śliwkami

Ciasto kardamonowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciasto świetnie smakuje i dzięki przyprawom pięknie pachnie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • masło lub margaryna

    250 gramów
  • cukier kokosowy

    105 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    150 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • śliwki węgierki

    500 gramów
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • pestki słonecznika

    1 garść
  • płatki owsiane

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto kardamonowe ze śliwkami

Przepis na blaszkę 28x19 cm.


Blaszkę delikatnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Blaszkę wstawiamy do lodówki.

Tłuszcz do ciasta powinien być z lodówki.

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w robocie z hakiem lub zagniatamy ręcznie na gładką plastyczną masę. Ciasto zawijamy w folię, schładzamy około 30 minut.

Opłukane i osuszone śliwki kroimy na pół.

Schłodzonym ciastem wykładamy spód blaszki, lekko posypujemy bułką tartą i dość gęsto układamy połówki śliwek. Całość posypujemy pestkami dyni, płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami.

Ciasto pieczemy w 180°C około 50 minut.

Zawsze warto sprawdzić patyczkiem, czy nie jest wilgotne.

KORAL
Proszku do pieczenia dodajemy 2 czubate łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat