Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 120 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
jogurt naturalny 200 ml
olej 60 ml
mąka pszenna 230 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

śliwki węgierki 6-7 sztuk
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
olej
cukier puder

Porada

(*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko sprężysty.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)

Kroki postępowania

1
Śliwki, umyć, osuszyć i po usunięciu pestek - pokroić na mniejsze części.
Następnie owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Krok 1 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
2
Jajka z cukrami zmiksować do puszystości.
(Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.)
Krok 2 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
3
Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
4
Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki.
Krok 4 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
5
Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Patelnia - o średnicy 24 cm.
Krok 5 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
6
Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
(Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.)
Krok 6 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
7
Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić; do tzw. "suchego patyczka") na najmniejszym ogniu przez około 40 minut (*).
Krok 7 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
8
Następnie ciasto przełożyć na drugą stronę i "podpiec" kolejne 10 minut.
(Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.)
Krok 8 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto
9
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania.
Krok 9 - Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:56
Ciekawe ciasto.
Patrycja33 02.09.2016 09:34
ciekawy przepis :-)
iziona 29.08.2016 17:15
Kiedys robiłam ciasto na patelni i mi wyszło :) Twoje wyglada wspaniale :)
Ania321 29.08.2016 11:36
Ciekawy przepis :)
Ola1984 29.08.2016 10:17
Fajny przepis :)
Krystyna32 29.08.2016 09:47
smaczne ciasto
Łukasz15 28.08.2016 22:51
Pyszne ciasto
Ada-Gaba 28.08.2016 22:49
ciekawy przepis wart wypróbowania
IKrakowianka 28.08.2016 22:20
super pomysł!
sezamek 28.08.2016 17:49
fajne ciasto
olkaaa 28.08.2016 16:52
chętnie zrobię
gosia56 28.08.2016 09:25
super przepis ;)
Diana Rusiłowicz 28.08.2016 02:23
Dziękuję za komentarze :)
Mniam 27.08.2016 23:50
Bardzo dobre rozwiązanie :)
MagdalenaIC 25.08.2016 09:20
To ciasto wygląda po prostu fantastycznie.
Beatris 25.08.2016 07:29
Wygląda pysznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Bernadeta1 25.08.2016 05:26
podoba mi się pomysł, ciasto prezentuje się pysznie
Diana Rusiłowicz 25.08.2016 01:03
Koniecznie. Polecam :)
Diana Rusiłowicz 25.08.2016 01:02
Polecam! Jest świetne!
MałaMi89 24.08.2016 23:42
Ekstra :) pizza z patelni jest u mnie częstą kolacją, więc i ciasto muszę spróbować "usmażyć" :)
Iwusia 24.08.2016 23:15
ale smakowite ciacho
Ewa Wojtaszko 24.08.2016 22:43
pomysłowe :)
Renata9 24.08.2016 21:47
Muszę wypróbować Twoje ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak