Ciasto jogurtowe z czereśniami z kompotu

Ciasto jogurtowe z czereśniami z kompotu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pomysł na pyszne ciasto z owocami pozostałymi z kompotu. Ja proponuję jego przygotowanie z czereśniami z kompotu.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt grecki

    330 gramów
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • tarta bułka

    1 łyżka
  • owoce

    500 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier ubijam z jajkami, dodaję do niego jogurt i olej, mieszam.
Następnie wsypuję do masy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, dokładnie mieszam.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę.
Masę posypuję bułką tartą przesianą przez sitko. Na wierzchu układam owoce.

Piekę przez godzinę w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
Po przestygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem - jeśli go używamy.

jejkuchnia
Użyłam czereśni z kompotu, ale można użyć także świeżych owoców. Wszystkie składniki w temp. pokojowej! Opcjonalnie można posypać ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat