Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowe z kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 230 gram
masło 250 gram
jajko 3 sztuk
mąka pszenna 2,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 50 gram
lody waniliowe
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jagody 300 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe z kruszonką

Mąkę i proszek przesiewamy, mieszamy ze sobą.
Masło i cukier ucieramy.
Następnie dodajemy kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając.
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do powstałej masy.
Masę można zmiksować na średnich obrotach.
Tak powstałe ciasto należy rozprowadzić równo w formie - moja to tortownica o średnicy 24 cm. Na wierzch wysypać owoce, posypać kruszonką.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez 35-50 minut.

Kruszonka:
Mąkę należy przesiać - 80gram pszennej i 50 ziemniaczanej. Następnie dodajemy cukier 50gram i posiekane zimne masło 100 gram, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Całość rozcieramy palcami, aż do powstania kruszonki.

Podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.06.2013 20:11
nastał czas jagód, trzeba zrobić
ewka1978 31.01.2013 15:48
aż ślinka cieknie
RenataZ-et 26.01.2013 22:15
Wygląda przepysznie... i jeszcze te lody waniliowe... mniam :)
babajaga1969 11.12.2012 15:17
pięknie wygląda - ładnie podane :))
IwonaKa 11.12.2012 14:20
z jagodami pyszne!
Magda24 11.12.2012 14:13
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak