Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • margaryna

    30 dag
  • jajko

    6 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • amoniak

    1 łyżeczka
  • mleko

    300 ml
  • śmietana śnieżka

    2 szt
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • jabłka

    1,2 kg
  • polewa czekoladowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto : margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, a drugą i trzecią część pozostawić jasną. Każde iasto piec osobno ok. 25 min.

Masa jabłkowa: 1,2 jabłek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ducić ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły. Wsypać 1 galaretkę cytrynową, zagotować mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Masa cytrynowa: 300ml mleka ubić ze ,,śnieżkami\", dodac tężejącą galaretkę.

Przełożenie: Jasne ciasto posmarować masą jabłkową. Przykryć plackiem kakaowym. Wyłożyć masę cytrynową. Przykryć drugim jasnym plackiem. Polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (51)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 21.02.2014 22:04
wygląda cudnie
jordi 17.02.2013 01:18
wygląda rewelacyjnie
Renata22 31.12.2012 18:46
bardzo ładne ciachoi;)
artur7 15.05.2012 11:42
fajne
sunnymood 25.03.2012 16:37
znakomite
agnieszka214 21.03.2012 09:32
pysznie wyglada
artur7 21.03.2012 05:59
fajowe
anemon 20.02.2012 09:00
Twoje ciasto prezentuje się wspaniale.
Iwusia 30.01.2012 21:17
ciasto wygl?da bardzo smakowicie
caralajna 08.01.2012 19:51
wow

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat