Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • margaryna

    30 dag
  • jajko

    6 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • amoniak

    1 łyżeczka
  • mleko

    300 ml
  • śmietana śnieżka

    2 szt
  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • jabłka

    1,2 kg
  • polewa czekoladowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Ciasto : margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, a drugą i trzecią część pozostawić jasną. Każde iasto piec osobno ok. 25 min.

Masa jabłkowa: 1,2 jabłek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ducić ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły. Wsypać 1 galaretkę cytrynową, zagotować mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Masa cytrynowa: 300ml mleka ubić ze ,,śnieżkami\", dodac tężejącą galaretkę.

Przełożenie: Jasne ciasto posmarować masą jabłkową. Przykryć plackiem kakaowym. Wyłożyć masę cytrynową. Przykryć drugim jasnym plackiem. Polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (51)

Przepisy Joanny 21.02.2014 22:04
wygląda cudnie
jordi 17.02.2013 01:18
wygląda rewelacyjnie
Renata22 31.12.2012 18:46
bardzo ładne ciachoi;)
artur7 15.05.2012 11:42
fajne
sunnymood 25.03.2012 16:37
znakomite
agnieszka214 21.03.2012 09:32
pysznie wyglada
artur7 21.03.2012 05:59
fajowe
anemon 20.02.2012 09:00
Twoje ciasto prezentuje się wspaniale.
Iwusia 30.01.2012 21:17
ciasto wygl?da bardzo smakowicie
caralajna 08.01.2012 19:51
wow

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat