Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-orzechowe
Masa jabłkowa: 6 jabłek obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ducić ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły. Wsypać 1 galaretkę cytrynową, zagotować mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto orzechowe: 4 białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać 1/2 szklanki cukru i dodać 4 żółtka, ubijając. 15 dag mielonych orzechów, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszać. Dodać do masy wymieszać.
Polewa czekoladowa:
10 dag masła rozpuścić. Dodać 1 szklankę cukru pudru i 2 łyżki kakao. Mieszać, aż wszystko się połączy. Wlać 1/4 szklanki mleka. Dodać połmane na kawałki 10 dag czekolady mlecznej z orzechami. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
Dno natłuszczonej blaszki wylepić kruchym ciastem. Zimną masę jabłkową wyłożyć na spód. Ciasto orzechowe wyłożyć na warstwę jabłek. Piec ok. 50 min. Przestudzona polewę wlać na ostudzone ciasto.