Ciasto jabłkowo budyniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 1/2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajko

    2 szt
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • masa

  • mleko

    3 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 op
  • cukier

    3-4 łyżki
  • Dodatki:

  • skórka pomarańczowa

    z 1 pomarańczy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki.
Skórkę z pomarańczy sparzyć, dobrze umyć, oczyścić z białego środka i drobno pokroić. Oprószyć cukrem.
Jabłka obrać i pokroić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wylepić dno przygotowanej dużej blaszki, oprószyć mąką i wyłożyć przygotowane jabłka. Obsypać je skórką pomarańczy.
Na mleku ugotować budyń z dodatkiem cukru i wyłożyć na jabłka. Budyń zakryć kruszonką z pozostałego kruchego ciasta.
Piec ok 45 min w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat