Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
3 1/2 szkl -
cukier
3/4 szkl -
jajko
2 szt -
masło lub margaryna
1 kostka -
żółtko jajek
1 szt -
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki -
masa
-
mleko
3 szkl -
budyń śmietankowy
2 op -
cukier
3-4 łyżki -
Dodatki:
-
skórka pomarańczowa
z 1 pomarańczy
Przepis i sposób przygotowania Ciasto jabłkowo budyniowe
Skórkę z pomarańczy sparzyć, dobrze umyć, oczyścić z białego środka i drobno pokroić. Oprószyć cukrem.
Jabłka obrać i pokroić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wylepić dno przygotowanej dużej blaszki, oprószyć mąką i wyłożyć przygotowane jabłka. Obsypać je skórką pomarańczy.
Na mleku ugotować budyń z dodatkiem cukru i wyłożyć na jabłka. Budyń zakryć kruszonką z pozostałego kruchego ciasta.
Piec ok 45 min w 180 stopniach.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się