Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo budyniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 2 szt
masło lub margaryna 1 kostka
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
masa
mleko 3 szkl
budyń śmietankowy 2 op
cukier 3-4 łyżki
Dodatki:
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo budyniowe

Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki.
Skórkę z pomarańczy sparzyć, dobrze umyć, oczyścić z białego środka i drobno pokroić. Oprószyć cukrem.
Jabłka obrać i pokroić.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wylepić dno przygotowanej dużej blaszki, oprószyć mąką i wyłożyć przygotowane jabłka. Obsypać je skórką pomarańczy.
Na mleku ugotować budyń z dodatkiem cukru i wyłożyć na jabłka. Budyń zakryć kruszonką z pozostałego kruchego ciasta.
Piec ok 45 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak