Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowe z budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżki
margaryna 1 i 0,5 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
jabłka 1 kg
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 750 ml
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe z budyniem

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część wstawić do zamrażalnika na 30 minut, drugą do lodówki na 10 minut, po czym wyłożyć nim blachę. Jabłka pokroić w półplasterki. Do 250 ml mleka wsypać budyń i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego budyń. Gotować do uzyskania gęstej masy. Na wierzch ciasta wyłożyć jabłka, po czym wylać na nie gorący budyń, następnie zetrzeć na budyń drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika na około 50 minut w temp. 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.10.2012 21:10
idealny przepisik :) uwielbiam taki skład :)
Konczi 14.10.2012 19:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak