Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Jabłkowa bajka"
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany.
Masa ma być puszysta.Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno blachy o wym 25-30 cm
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone jabłka prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia

do wystudzenia.

Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków!
