Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Grzesiek
8 białek ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier kryształ -> 1,5 szklanki, cały czas ubijając, gdy cukier będzie rozbity dodajemy żółtka (8) rozmącone z 2 łyżkami octu i 3 łyżkami wody. Ubijamy.
Następnie dosypujemy stopniowo mąkę pszenną 1 szklanka, wymieszaną z 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, ubijamy, dosypujemy jeszcze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Miksujemy, przelewamy na brytfankę i pieczemy 22 minuty.
2. Ciasto z Grześkami:
6 białek ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy 1 szklankę cukru i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy kokoski 15 dag, 10 dag orzechów włoskich drobno posiekanych, oraz 4 wafelki Grześki, również drobno pokrojone.
Całość razem mieszamy, przelewamy na brytfannę, i pieczemy 20 minut.
3. Masa:
10 żółtek (6 żółtek+4) ubijamy na parze, następnie dodajemy stopniowo 10 łyżek cukru pudru, cały czas ubijamy.
Czekamy aż masa wystygnie, następnie łączymy z roztartą 1,5 kostki margaryną.
Biszkopt rozcinamy wzdłuż, potem nasączamy go (rozpuszczamy 1 cukier wanilinowy+ 2 łyżki kryształu w 0,5 szklanki wody).
Po kilku minutach na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę, potem nakrywamy to ciastem z Grześkami, następnie masę, i znów biszkopt, który cienko smarujemy pozostałością masy i polewamy polewą.