Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Grzesiek

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 14
cukier kryształ 2,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ocet 2 łyżki
woda 3 łyżki
kakao 2 łyżki
wiórki kokosowe 15 dag
orzechy włoskie 10 dag
rodzynki garść
margaryna w kostce 1,5
żółtko jajek 4
cukier puder 10 łyżek
wafelki kakaowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Grzesiek

1. Biszkopt:
8 białek ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier kryształ -> 1,5 szklanki, cały czas ubijając, gdy cukier będzie rozbity dodajemy żółtka (8) rozmącone z 2 łyżkami octu i 3 łyżkami wody. Ubijamy.
Następnie dosypujemy stopniowo mąkę pszenną 1 szklanka, wymieszaną z 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, ubijamy, dosypujemy jeszcze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Miksujemy, przelewamy na brytfankę i pieczemy 22 minuty.

2. Ciasto z Grześkami:
6 białek ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy 1 szklankę cukru i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy kokoski 15 dag, 10 dag orzechów włoskich drobno posiekanych, oraz 4 wafelki Grześki, również drobno pokrojone.
Całość razem mieszamy, przelewamy na brytfannę, i pieczemy 20 minut.

3. Masa:
10 żółtek (6 żółtek+4) ubijamy na parze, następnie dodajemy stopniowo 10 łyżek cukru pudru, cały czas ubijamy.
Czekamy aż masa wystygnie, następnie łączymy z roztartą 1,5 kostki margaryną.


Biszkopt rozcinamy wzdłuż, potem nasączamy go (rozpuszczamy 1 cukier wanilinowy+ 2 łyżki kryształu w 0,5 szklanki wody).
Po kilku minutach na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę, potem nakrywamy to ciastem z Grześkami, następnie masę, i znów biszkopt, który cienko smarujemy pozostałością masy i polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 05.03.2014 08:57
pyszności :)
Wafelek2601 28.02.2014 16:39
pyszniutki deser
Malinka 19.02.2014 18:19
Takiego Grześka biorę w ciemno!
Róża1 18.02.2014 23:43
ciasto bomba !!!
Czyki 16.02.2014 08:14
Rewelacja:)
Kejti 10.02.2014 13:03
Smaczny Grzesiek :-)
AnielskaSlodycz 02.02.2014 19:50
ciekawy przepis bardzo mi sie podoba
Agata3 01.02.2014 16:21
smakowite ciasto:)
Ada-Gaba 24.01.2014 07:39
rewelacyjne ciacho
IwonaDD 20.01.2014 08:40
świetne ciasto!
halina17 06.01.2014 17:01
Dobre ciasto.
gibli 05.01.2014 23:23
fajnie wygląda:)
V_kuchareczka 05.01.2014 21:58
na pewno jest pyszne
Izabela77 05.01.2014 21:23
Wygląda rewelacyjnie, zjadłabym kawałek;)
2milutka 05.01.2014 21:01
świetnie wygląda i pewnie dobrze smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak