Ciasto grysikowe z malinami

Ciasto grysikowe z malinami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód:

  • herbatniki

    250 gramów

Składniki na krem:

  • kasza manna

    110 gramów
  • mleko

    1 litr
  • cukier puder

    150 gramów
  • masło

    250 gramów

Masa malinowa:

  • maliny świeże

    500 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    1/4 szklanki
  • cukier

    100 gramów

Pozostałe:

  • maliny świeże

    500 gramów
  • galaretka czerwona

    2 sztuki
  • woda

    600 mililitrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto grysikowe z malinami

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto grysikowe z malinami foto
Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Na spodzie formy o wymiarach 23x28cm układamy herbatniki. W garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż kasa zgęstnieje, ciągle mieszając. Po ugotowaniu masę studzimy.
Krok 2 - Ciasto grysikowe z malinami foto
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut). Połowę masy wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę malinową.
Krok 3 - Ciasto grysikowe z malinami foto
Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Następnie masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinami. Masę odstawiamy, gdy zacznie tężeć wykładamy ją na kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Krok 4 - Ciasto grysikowe z malinami foto
Po tym czasie na masie malinowej rozkładamy porcję herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :)
Cukiereczek13
Ciasto podawać mocno schłodzone. Zamiast malin można użyć innych owoców.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

MarysiaB 06.01.2017 15:08
Bardzo ciekawy przepis
ada.la 29.04.2016 11:39
super ciasteczko
Ada-Gaba 09.10.2014 20:58
wygląda przepysznie
Agata B 14.09.2014 13:09
cudownie wygląda i zapewne tak też smakuje!!! :)))
Kejti 11.09.2014 08:58
Mniam,ale apetycznie wygląda :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat