Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto greckie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kilograma
jajko 7 sztuk
cukier 2 szklanki
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
margaryna 2 kostki
mleko 1 litr
cukier waniliowy 2 opakowania
kasza manna 8 łyżek
gorzkie kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto greckie

1. Przygotowanie placków:
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na trzy części, każdą cienko rozwałkować na wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto i do piekarnika na około 10 minut, 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy, znowu smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy drugą część ciasta, to samo robimy z trzecią.

2. Przygotowanie masy:
Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i cukry. Gotujemy na małym ogniu, aż się wszystko rozpuści. Drugie pół litra mleka mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka następnie dodajemy 4 żółtka i gotujemy masę około 6 minut na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Placki przekładamy gorącą masą.

3. Przygotowanie polewy:
Jajko wcześniej sparzyć, bo będzie używane surowe. Ubijamy je z 3 łyżkami cukru, dodajemy kakao, lekko mieszamy i dopiero później znowu używamy miksera. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i mieszamy. Kiedy nie ma grudek polewę można wylać na ciasto.


Rada: Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 10.03.2014 10:46
Robię je bardzo często, smakuje wszystkim domownikom:)
Adamorek 10.02.2014 10:09
ciekawy przepis
Małgorzata9 09.02.2014 21:40
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak