Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
mleko 500 ml
masło 200 g
cukier puder
gorzka czekolada kilka kostek
cukrowe perełki do dekoracji
krem do karpatki 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z kremem karpatkowym

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie dzielimy na 2 równe części i oba płaty ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut, do zrumienienia ciasta.
Krok 1 - Ciasto francuskie z kremem karpatkowym foto
2
Krem karpatka mieszamy w połowie mleka.
Krok 2 - Ciasto francuskie z kremem karpatkowym foto
3
Pozostałe mleko gotujemy i do gotującego się już wlewamy mleko z kremem. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. Ostudzoną masę miksujemy z miękkim masłem.
Krok 3 - Ciasto francuskie z kremem karpatkowym foto
4
Na jeden płat ciasta francuskiego nakładamy krem karpatka i przykrywamy drugim płatem ciasta lekko dociskając.
Krok 4 - Ciasto francuskie z kremem karpatkowym foto
5
Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy roztopioną czekoladą i cukrowymi ozdobami.
Krok 5 - Ciasto francuskie z kremem karpatkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 17.01.2014 08:48
Oj pysznie było, polecam
w mojej kuchni 17.01.2014 08:32
same pyszności podano
Maria 70 16.01.2014 22:56
Łatwo,szybko i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak