Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowo-marchwiowe
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłko, marchewki i dynię (miałam ok. 2 kilogramową dynię i wykorzystałam jej mniej więcej połowę). Starte owoce i warzywa wymieszać należy z jajkiem. Do tego dodać mąkę, proszek, sodę, przyprawy. Wymieszać i wylać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło i pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Pyszne jest na drugi dzień - wilgotne i delikatnie słodkie.Jajka ubić z cukrem i roztopionym tłuszczem.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jabłko, marchewki i dynię (miałam ok. 2 kilogramową dynię i wykorzystałam jej mniej więcej połowę). Starte owoce i warzywa wymieszać należy z jajkiem. Do tego dodać mąkę, proszek, sodę, przyprawy. Wymieszać i wylać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, na ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło i pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Pyszne jest na drugi dzień - wilgotne i delikatnie słodkie.