Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto duńskie

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
marchewki duże 3 sztuki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy
masa
śmietana 30% 0,5 litra
śmietan fix 1 sztuka
serek mascarpone 1 opakowanie
płatki migdałowe
galaretka brzoskwiniowa 1/2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto duńskie

1, Upiec biszkopt z 3 jajek ( ja wpisałam po prostu biszkopt bo chyba każdy potrafi zrobić więc nie umieszczałam składników).

2, Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, dalej ubijać, dodać marchew, mąkę z proszkiem, sodą aromat pomarańczowy kilka kropel i delikatnie wymieszać. Piec w temp 180" ok 45 min.

3,Zimne ciasto marchewkowe przekroić na pół. Migdały uprażyć na suchej patelni. Śmietanę ubić, dodać śmietan fix i cukier puder i serek mascarpone.

4,Jeden dżem zagotować i wsypać pół galaretki, mieszać do rozpuszczenia, i zostawić do wystudzenia.

5,potem przekładamy ciasto: najpierw biszkopt, później dżem , 1/3 migdałów, jedna połowa ciasta marchewkowego, masa śmietanowa, ciasto marchewkowe, dżem z galaretką, i posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.09.2015 14:08
Fajne ciasto.
Anna169Hosz 04.07.2013 08:39
Interesujący przepis.
idealme 16.03.2013 18:06
palce lizac!
[email protected] 24.02.2013 16:06
ciekawy przepis
Cukiereczek13 03.02.2013 15:15
pysznie wygląda :)
Marta1986 03.02.2013 15:00
smakowite
Barbara/zuza22_85 03.02.2013 14:33
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak