Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową polewą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
drożdże świeże 30 g
cukier 100 g
cukier waniliowy
mleko 120 ml letniego
jajko
masło 50 g
olej 2 łyżki
sól szczypta

Wierzch

śliwki 700 g
orzechy włoskie 150 g
cukier 100 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
miód płynny 1 łyżka
masło 50 g
olej do posmarowania formy
potrzebne akcesoria kuchenne duża tortownica min. 30 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową polewą

1. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, miesimy ciasto, mleko dolewając stopniowo, pod koniec mieszenia dodajemy tłuszcz.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Orzechy grubo siekamy.
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier na jasny karmel, dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi, dokładamy miód i śmietanę, podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, gotujemy chwilę, do momentu gdy masa będzie gładka.
Wsypujemy orzechy, mieszamy i już nie gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
3. Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki, a połówki kroimy jeszcze na ćwiartki.
Dużą tortownicę (30 cm średnicy) smarujemy masłem i wykładamy ciastem.
Na wierzchu układamy śliwki, posypujemy orzechami w karmelu.
Odstawiamy żeby ciasto podrosło.
4. Pieczemy w 180 *C ok. 40 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.06.2017 09:50
smaczne do kawusi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak