Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową polewą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2 szkl
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

  • mleko

    120 ml letniego
  • jajko

  • masło

    50 g
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    szczypta

Wierzch

  • śliwki

    700 g
  • orzechy włoskie

    150 g
  • cukier

    100 g
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • miód płynny

    1 łyżka
  • masło

    50 g
  • olej

    do posmarowania formy
  • potrzebne akcesoria kuchenne

    duża tortownica min. 30 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, miesimy ciasto, mleko dolewając stopniowo, pod koniec mieszenia dodajemy tłuszcz.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Orzechy grubo siekamy.
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier na jasny karmel, dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi, dokładamy miód i śmietanę, podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, gotujemy chwilę, do momentu gdy masa będzie gładka.
Wsypujemy orzechy, mieszamy i już nie gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
3. Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki, a połówki kroimy jeszcze na ćwiartki.
Dużą tortownicę (30 cm średnicy) smarujemy masłem i wykładamy ciastem.
Na wierzchu układamy śliwki, posypujemy orzechami w karmelu.
Odstawiamy żeby ciasto podrosło.
4. Pieczemy w 180 *C ok. 40 minut .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 30.06.2017 09:50
smaczne do kawusi :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat