Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową polewą
Resztę mąki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, miesimy ciasto, mleko dolewając stopniowo, pod koniec mieszenia dodajemy tłuszcz.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Orzechy grubo siekamy.
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier na jasny karmel, dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi, dokładamy miód i śmietanę, podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, gotujemy chwilę, do momentu gdy masa będzie gładka.
Wsypujemy orzechy, mieszamy i już nie gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
3. Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki, a połówki kroimy jeszcze na ćwiartki.
Dużą tortownicę (30 cm średnicy) smarujemy masłem i wykładamy ciastem.
Na wierzchu układamy śliwki, posypujemy orzechami w karmelu.
Odstawiamy żeby ciasto podrosło.
4. Pieczemy w 180 *C ok. 40 minut .