Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
2 szkl -
drożdże świeże
30 g -
cukier
100 g -
cukier waniliowy
-
mleko
120 ml letniego -
jajko
-
masło
50 g -
olej
2 łyżki -
sól
szczypta
Wierzch
-
śliwki
700 g -
orzechy włoskie
150 g -
cukier
100 g -
śmietana 18 proc
2 łyżki -
miód płynny
1 łyżka -
masło
50 g -
olej
do posmarowania formy -
potrzebne akcesoria kuchenne
duża tortownica min. 30 cm
Przepis i sposób przygotowania Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową polewą
Resztę mąki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, miesimy ciasto, mleko dolewając stopniowo, pod koniec mieszenia dodajemy tłuszcz.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Orzechy grubo siekamy.
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier na jasny karmel, dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi, dokładamy miód i śmietanę, podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, gotujemy chwilę, do momentu gdy masa będzie gładka.
Wsypujemy orzechy, mieszamy i już nie gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
3. Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki, a połówki kroimy jeszcze na ćwiartki.
Dużą tortownicę (30 cm średnicy) smarujemy masłem i wykładamy ciastem.
Na wierzchu układamy śliwki, posypujemy orzechami w karmelu.
Odstawiamy żeby ciasto podrosło.
4. Pieczemy w 180 *C ok. 40 minut .
Komentarze (1)