Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    450 g
  • cukier

    4,5 łyzki
  • woda

    4 łyzki
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • masło

    80 g
  • jajko

    1 szt
  • śliwki

    500 g
  • drożdże świeże

    35 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.

Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).

Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.

Wykładamy na nią ciasto.

Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).

Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

KRUSZONKA :
* mąka - 100 g
* cukier - 60 g
* masło - 60 g

Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.

Uwaga!

Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.

Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agunesu 11.08.2013 11:39
wyglada smakowice :)
Mniam 10.08.2013 20:26
Pyszne ciasto.
Magula 10.08.2013 18:59
mniam rewelacyjne ciasto
idealme 10.08.2013 18:43
Super propozycja! :)
V_kuchareczka 10.08.2013 18:19
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat