Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru i rozpuszczamy.
Dodajemy wodę , ciepłe mleko i resztę cukru.
Odstawiamy na ok. 10 minut.
Dodajemy jajko , a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).
Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.
Wykładamy na nią ciasto.
Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).
Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
KRUSZONKA :
* mąka - 100 g
* cukier - 60 g
* masło - 60 g
Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.
Uwaga!
Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.
Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.