Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mleko

    3/4 szkl
  • masło

    10 dag
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • rodzynki

    1/3 szkl
  • aromat pomarańczowy

    1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • śliwki węgierki

    20-30 dag
  • kruszonka

  • masło

    5 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • żółtko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z cukrem, 3-4 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałe mleko, mąkę, żółtka, sól, aromat i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, wlać ostudzone stopione masło, sok z cytryny i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do dwóch małych foremek, odłożyć aby podrosło. Z mąki żółtka, cukru, cukru waniliowego i masła zrobić kruszonkę. Gdy ciasto podrośnie ułożyć wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 27.03.2013 07:36
wygląda rewelacyjnie
IlonaAlbertos 08.01.2013 15:00
Takie ciasto uwielbiam. Pyszny drożdżowy smak i śliwki do tego.
Seba 13.08.2012 08:34
bardzo smaczne
Łukasz15 30.06.2012 09:37
Mniam
zuzanna_z 22.01.2012 13:55
extra
Poison1988 21.11.2011 20:23
smakowicie :)
Iwona51 20.11.2011 11:51
smaczne
iziona 20.11.2011 08:37
Wczoraj zrobiłam coś podobnego i zanim się obejrzałam już nic nie było z tym też by tak było bo wygląda bardzo smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat