Ciasto drożdżowe z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    40 dag
  • masło

    5 dag
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    10 dag
  • mleko

    120 ml
  • drożdże świeże

    2 dag
  • sól

    1/3 łyżeczki

Lista składników

  • serek homogenizowany waniliowy

    30 dag
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt

Lukier

  • cukier puder

    15 dag
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Pozostałe

  • Do posypania:

    posypka waflowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z serem foto
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki maki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z serem foto
Do drugiej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko, żółtka, cukier, resztę mleka i rozczyn.Wyrabiać ręcznie lub mieszadełkami miksera. Pod koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z serem foto
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z serem foto
Serek homogenizowany zmiksować z budyniem i żółtkiem.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z serem foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę posypaną mąką, przerobić i rozwałkować nadając kształt prostokąta.
Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać i zwinąć jak roladę. Ułożyć w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Następnie posmarować wodą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z serem foto
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować i posypać posypką waflową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 29.06.2017 17:40
prosto i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat