Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4,5 szklanki
cukier 1 szklanka
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
margaryna 3/4 kostki
aromat cytrynowy
sól

Masa serowa

ser biały 30 dag
cukier do smaku
masło 3 łyżki
aromat cytrynowy
rodzynki

Lukier

sok z cytryny 1 łyżeczka
gorąca woda 2 łyżeczki
cukier puder

Porada

Z tego przepisu wychodzą dwie blaszki ciasta, dlatego dzielę je i przygotowuję w dwóch różnych smakach. Zamiast mrożonych jagód, można dodać ulubione powidła.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem

Kroki postępowania

1
Rozczyn: do miseczki wlewam pół szklanki lekko ciepłego mleka, wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki - delikatnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z serem foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli, dodaję roztrzepane jaja i rozpuszczoną letnią margarynę oraz resztę letniego mleka. Wszystko mieszam.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z serem foto
3
Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i kilka kropli aromatu cytrynowego.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z serem foto
4
Wyrabiam ciasto, podsypując ewentualnie mąką do momentu, aż nie będzie przywierało do ręki. Nakrywam ściereczką i pozostawiam na ok. 60 min. do wyrośnięcia.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z serem foto
5
Masa serowa: do miseczki wrzucam kostkę sera białego, rozpuszczam masło i wlewam je letnie, dodaje cukier do smaku i kilka kropli aromatu cytrynowego.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z serem foto
6
Wszystko wyrabiam na jednolitą masę i dodaję odcedzone rodzynki (zalane wcześniej gorącą wodą).
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z serem foto
7
Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 2 części: większą i mniejszą.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z serem foto
8
Rozwałkowuję większą część na kształt prostokąta, nakładam masę serową i zwijam w rulon - przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blaszki.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z serem foto
9
To samo robię z mniejszą częścią, tylko nakładam na nią mrożone jagody, posypane cukrem i kaszą manną (która wchłonie sok), zawijam i przekładam do blaszki.
Krok 9 - Ciasto drożdżowe z serem foto
10
Dzięki temu za jednym razem mam dwa ciasta o różnych smakach. Pozostawiam ciasta jeszcze na 15 min., aby podrosły i wstawiam do piekarnika. Piekę 40-50min. w 170st. C.
Krok 10 - Ciasto drożdżowe z serem foto
11
Lukier: do szklanki wlewam sok z cytryny, gorącą wodę i dodaję cukier puder - ciągle mieszając, aż osiągnie białą, półpłynną, kleistą konsystencję. Dekoruję schłodzone ciasta.
Krok 11 - Ciasto drożdżowe z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.10.2016 20:24
smaczne ciasto
romanrafal
romanrafal 31.12.2014 11:37
pyszne ciasto
Kuchenka 21.12.2014 17:06
apetycznie
Ela15 21.12.2014 15:06
świetnie wygląda
Ola1young 21.12.2014 12:20
apetyczne ciasto :)
Krystyna32 21.12.2014 09:43
wygląda pysznie
norweska20 21.12.2014 00:17
udany wypiek
cooked 20.12.2014 21:45
pyszotka :)
Gracer 20.12.2014 21:05
smaczne ciasto
Adam/ZUB3R 20.12.2014 19:44
smaczny placek
aginaa 20.12.2014 19:38
cudowne to ciasto
RenataZ-et 20.12.2014 17:40
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak