Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

mąka 3 i 1/2 szklanki
cukier 130 g
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 30 g
jajko 3 szt.
masło 150 g
ziarenka z lasek wanilii
sól 1 szczypta

WSAD OWOCOWY

rabarbar 400 g
dżem wiśniowy 3/4 słoiczka
cukier 1,5 łyżki

KRUSZONKA

mąka 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
masło miękkie 100 g
ziarenka z lasek wanilii

DODATKI

cukier puder ( opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Kroki postępowania

1
To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze :D
To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować! :D

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
2
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
3
Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
4
Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
5
Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
6
Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.

* najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
7
Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
8
Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.

* blaszka 25 cm X 35 cm

Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Życzę smacznego! :)
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JustAd 01.05.2020 18:27
Bardzo fajny, prosty przepis. Zamiast świeżych drożdży użyłam 8g suchych, a do rabarbaru dodałam truskawki. Ciasto pięknie wyrosło (chciało "wyjść" z blachy ). Smak cudnie maślany. Przepis dodaję do ulubionych :) Dziękuję!
Janina 04.05.2016 15:35
Pyszności;))
endzi
endzi 04.05.2016 13:01
Pyszne ciasto!
Ewa Wojtaszko 04.05.2016 12:53
tyle dobroci! pycha !
ania2610 04.05.2016 12:33
bardzo lubię ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką!
Triss 04.05.2016 12:20
Takie ciasto za mną chodzi, zjadłabym. ;)
Grazyna0211 04.05.2016 12:19
drożdżowe na bogato
bertpvd 04.05.2016 12:10
wspaniałe ciasto ! Jak z najlepszej cukierni
Babeczka35 04.05.2016 11:50
Uwielbiam takie pyszne ciasta:)
IZABELA29 04.05.2016 10:56
Uwielbiam takie ciasto
w mojej kuchni 04.05.2016 10:55
drożdżowe na bogato
2milutka 04.05.2016 10:37
Uwielbiam takie ciasta!
tobi1989 04.05.2016 10:23
Lubię takie ciasta :)
gosia56 04.05.2016 10:20
pyszne ciasto;)
ben-ka 04.05.2016 09:58
Jaki apetyczny placek !
olkaaa 04.05.2016 09:52
bardzo lubię
Małgorzata92 04.05.2016 09:46
Fajny przepis :)
Mniam 04.05.2016 09:10
Na sam widok robię się głodna :)
ilka01 04.05.2016 09:08
pyszności :)
Motorek 04.05.2016 09:02
uwielbiam ciasto drożdżowe
Krystyna32 04.05.2016 08:59
pyszne ciasto
smerfetka79 04.05.2016 08:57
ależ bym zjadła. wygląda baardzo smakowicie.
bietka 04.05.2016 08:55
po prostu pychota :)
Ola1984 04.05.2016 08:22
Wygląda bardzo smakowicie, zamawiam kawałek do kawki :)
RenataZ-et 04.05.2016 07:53
uwielbiam takie wypieki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak