Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO DROŻDŻOWE

  • mąka

    3 i 1/2 szklanki
  • cukier

    130 g
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    30 g
  • jajko

    3 szt.
  • masło

    150 g
  • ziarenka z lasek wanilii

  • sól

    1 szczypta

WSAD OWOCOWY

  • rabarbar

    400 g
  • dżem wiśniowy

    3/4 słoiczka
  • cukier

    1,5 łyżki

KRUSZONKA

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    0,5 szklanki
  • masło miękkie

    100 g
  • ziarenka z lasek wanilii

DODATKI

  • cukier puder

    ( opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze :D
To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować! :D

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.

* najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką foto
Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.

* blaszka 25 cm X 35 cm

Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JustAd 01.05.2020 18:27
Bardzo fajny, prosty przepis. Zamiast świeżych drożdży użyłam 8g suchych, a do rabarbaru dodałam truskawki. Ciasto pięknie wyrosło (chciało "wyjść" z blachy ). Smak cudnie maślany. Przepis dodaję do ulubionych :) Dziękuję!
Janina 04.05.2016 15:35
Pyszności;))
endzi 04.05.2016 13:01
Pyszne ciasto!
Ewa Wojtaszko 04.05.2016 12:53
tyle dobroci! pycha !
ania2610 04.05.2016 12:33
bardzo lubię ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką!
Triss 04.05.2016 12:20
Takie ciasto za mną chodzi, zjadłabym. ;)
Grazyna0211 04.05.2016 12:19
drożdżowe na bogato
bertpvd 04.05.2016 12:10
wspaniałe ciasto ! Jak z najlepszej cukierni
Babeczka35 04.05.2016 11:50
Uwielbiam takie pyszne ciasta:)
IZABELA29 04.05.2016 10:56
Uwielbiam takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat