Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
jajko 4
mleko 100 ml
drożdże 5 dag
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy do smaku
sól szczypta
rabarbar kilka łodyg
olej słonecznikowy 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w małe kawałki. Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru. Dolewamy trochę mleka i mieszamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy drożdże i czekamy aż zaczną pracować. Jajka ubijamy z resztą cukru. Gdy drożdże urosną wlewamy ubite jajka, cukier waniliowy, sól, mleko oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy, a ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Wierzch posypujemy kawałkami rabarbaru i opcjonalnie kruszonką i lukrem. Pieczemy około 40-50 minut w 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 12.06.2013 07:43
zrobiłam wg przepisu i wyszło przepysznie:)
hahanka 03.06.2013 14:27
smakowitości
M. Monroe 22.12.2012 11:02
ach ten rabarbar ...
jasiek 29.09.2012 23:53
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak