Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z prodziża

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 60 g
masło 120 g
jaja 2 sztuki
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3,5 szklanki
sól szczypta

Kruszonka

masło 100 g
mąka 5 łyżek
cukier 3 łyżki

Dodatkowo

dżem jabłkowy 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z prodziża

1. Drożdże rozkruszamy do miski. Jajka roztrzepujemy widelcem w osobnej misce. Następnie dodajemy do nich sól, cukier, mleko, roztopione letnie masło i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy do drożdży, przykrywamy talerzem i na wierzchu jeszcze ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

2. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy mikserem (spiralkami) na maksymalnych obrotach , aż masa będzie bardzo gładka i jednolita (około 3-4 minuty). Przykrywamy talerzem i ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Gdy ciasto wyrośnie przygotowujemy kruszonkę: mąkę i cukier wsypujemy do miski, masło kroimy na kilka kawałków i wrzucamy do miski. Wyrabiamy kruszonkę palcami.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą lub kaszą manną prodziża (średnica 30cm). Lekko smarujemy konfiturą i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut. Po odłączeniu prodziża, pokrywę zostawiamy jeszcze przez 5 minut, następnie ją lekko uchylamy i pozostawiamy na kolejne 20 minut (aby ciasto nie opadło).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak