Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z prodziża
2. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy mikserem (spiralkami) na maksymalnych obrotach , aż masa będzie bardzo gładka i jednolita (około 3-4 minuty). Przykrywamy talerzem i ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie przygotowujemy kruszonkę: mąkę i cukier wsypujemy do miski, masło kroimy na kilka kawałków i wrzucamy do miski. Wyrabiamy kruszonkę palcami.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą lub kaszą manną prodziża (średnica 30cm). Lekko smarujemy konfiturą i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut. Po odłączeniu prodziża, pokrywę zostawiamy jeszcze przez 5 minut, następnie ją lekko uchylamy i pozostawiamy na kolejne 20 minut (aby ciasto nie opadło).