Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 gramów
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 0.5 łyżki
sól 1 łyżeczka
jaja 2 sztuki
masa makowa 1 puszka
jajko 1 do posmarowania
mąka 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z makiem

Mleko dajemy do rondelka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy margarynę, sól, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka i resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło.

Ciasto rozkładamy na stolnicy. Dajemy równomiernie masę makową i zwijamy. Dajemy na wysmarowaną blaszkę. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim przygotowane ciasto.

Dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 25.12.2016 15:52
Dobry makowiec :)
Ela15 22.12.2016 21:28
pyszny makowiec
Wacław 21.12.2016 20:26
pyszny makowiec :-)
Patrycja33 19.12.2016 00:39
uwielbiam:)
Barbara13 18.12.2016 18:20
Przepysznie!!!
jan_mag 18.12.2016 14:08
Super na święta :)
Janina 18.12.2016 14:02
Wspaniale ciasto;))
Krystyna32 18.12.2016 13:25
bardzo pyszne
RenataZ-et 18.12.2016 13:04
bardzo lubię takie ciasta
Marta1986 18.12.2016 12:34
pysznosci mniam
pestka 18.12.2016 12:31
smaczne ciasto!
Futka 18.12.2016 12:12
Przepyszne ciasto
gosia56 18.12.2016 10:46
pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak