Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier 8 łyżek
mleko 2/3 szklanki
jajko 4 sztuki
masło 100 g
drożdże 20 g
cukier wanilinowy 2 opakowania
sól 2 szczypty
masa makowa 700 g
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe z makiem

W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mleka dodajemy tyle aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Taki zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę maki, cukry wanilinowe, cukier i sól, dodajemy również jajka. Na koniec wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ugniatamy do tego momentu aż ciasto będzie odklejało się od rąk.Całość odstawiamy na około 20 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je rozwałkować na dwa równe prostokąty i posmarować masą makową wymieszana z dwoma jajkami. Ciasta zwijajmy na rolady i wkładamy na papierze do dwóch keksówek o wymiarach 10 na 27 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie ciasta wkładamy do piekarnika o temp. 160 stopni i pieczemy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak