Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 300 g
drożdże suche 6 g
rodzynki
jajko 1 szt
masło 50 g
cukier 45 g
sól 1/4 łyżeczki

Kruszonka

masło 50 g
mąka 10 łyżek
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i wyłożyć do głębokiej keksówki. Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem. Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.
Kruszonka: masło, mąkę i cukier wyrobić palcami. Piec w temp 180 C przez około 35 minut.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 22.06.2014 15:28
proste i smaczne
Agata3 10.05.2014 09:52
mniam, super :)
noninka77 01.04.2014 17:03
najlepsze jeszcze ciepłe :)
Mniam 01.04.2014 09:38
Moje dzieci bardzo takie ciasto lubią i ja też :)
luna76 31.03.2014 20:07
ale puszyste!!!
Ada-Gaba 31.03.2014 19:30
jedno z ulubionych ciast

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak