Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 sztuki
drożdże 5 dekagram
mąka pszenna 500 gram
masło 10 dekagram
cukier 3/4 szklanki
mleko 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ½ mąki z przepisu ; mieszamy około 5 min i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do tak wyrośniętego ciasta dodajemy resztę mąki, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy i znowu mieszamy do połączenia wszystkich składników (około 7-8 minut), w zależności od konsystencji dodać jeszcze trochę mąki – ciasto musi mieć konsystencję jak na pierogi. Przedkładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką: 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru i 5 łyżek mąki wsypujemy do miski, mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45min w temp 200stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 02.12.2012 17:39
lubię z masłem,dżemem i mlekiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak