Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
jajko 4 szt
cukier 0,5 szkl
margaryna 250 g
zapach waniliowy
masło 35g
mąka 4 łyżki
cukier 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłym mlekiem. Do miski przesiać mąkę i dodać rozrobione drożdże - oczywiście odczekać troszkę, aż rozczyn z drożdży i mleka urośnie. Dodać cukier oraz zapach waniliowy i jajka. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wszystko wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. W między czasie zrobić kruszonkę. Wymieszać cukier z rozpuszczonym masłem i dosypywać mąkę tak, aby powstały charakterystyczne grudki. Kruszonką posypać wyrośnięte ciasto. Piec 50 minut w temperaturze ok 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak