Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 350 g
drożdże świeże 15 g
mleko 110 ml
jajko 2
cukier 5 łyżek
masło 25 g

Kruszonka

masło 4 łyżki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 8 łyżek

Porada

Przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony kotlet.tv

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką

Do miski wrzucamy mąkę, mleko, cukier, drożdże (suszone wrzucamy bezpośrednio, świeże rozrabiamy w mleku tworząc zaczyn a następnie dopiero później dodajemy do ciasta), masło, dwa jajka. Wszystko razem wyrabiamy na elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski. Misję przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość składamy je na pół i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w formie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 40 - 60 min aż wyrośnie (gdy pojawi się wyraźna kopułka).

Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.

Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Ciasto drożdżowe pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp. 180°C. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 10.11.2015 14:54
Uwielbiam :) Drożdżowe jeszcze ciepłe z masełkiem i kubkiem mleka...Czy może być coś pyszniejszego :)
IKrakowianka 10.11.2015 14:27
bardzo lubię takie drożdżowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak