Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi

Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 g
  • cukier

    160 g
  • masło

    120 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • mleko

    300 ml
  • jajo

    1 szt.
  • żółtko jaja

    3 szt.
  • czekolada w proszku

    2 łyżki
  • otręby

    80 g
  • orzechy włoskie

    80 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Do misy przesiać mąkę pszenną.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Do mąki dodać pokruszone drożdże, 100 g cukru, 220 ml ciepłego mleka, całe jajo i żółtka.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Zagnieść ciasto łącząc na samym końcu z 100 g roztopionego masła.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć mąką pszenną, przykryć lnianym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
w wysokim naczyniu umieścić posiekaną czekoladę mleczną, otręby granulowane ze śliwką, mielone orzechy włoskie, klasyczną czekoladę w proszku oraz pozostałe masło, cukier i mleko. Utrzeć masę mikserem.
Krok 6 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Ciasto drożdżowe wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na środek każdego z nich nałożyć po porcji przygotowanej masy czekoladowo - orzechowej.
Krok 7 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Zlepiać brzegi krążków, formułując kulki. Układać w tortownicy wysmarowanej masłem.
Krok 8 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 9 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 25 minut.
Krok 10 - Ciasto drożdżowe z kleksami czekoladowo - orzechowymi foto
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

09.10.2012 13:28
Wspaniale wyrośnięte, na pewno zapach unosił się w całym domu :)

MAR3STA

06.05.2012 18:40
świetne!

mimi

21.04.2012 21:32
fajne

caralajna

17.04.2012 15:44
bardzo oryginalne ciasto i piękne wykonanie

edi

12.04.2012 10:59
wyśmienite ciasto:)

Ewa104

28.03.2012 12:01
Jako,ze lubię i piec i jeść drożdżowe to zabieram przepis do swojej księgi.Pięknie wyrośnięte i smacznie wygląda.

irenka

26.03.2012 15:57
cudowne,świetny pomysł

paulisia_elk

26.03.2012 11:58
mm bajeczne :D

Anna146

26.03.2012 06:59
te kleksy są świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat