Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
drożdże 4 g
cukier 2 łyżki
masło 100 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 2% 1 szklanka
sól szczypta
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jagody 250 g

Kruszonka

masło 30 g
cukier 15 g
mąka pszenna 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jagodami

Kroki postępowania

1
Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić do czasu aż na mleku powstanie piana. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski dodać pozostałe mleko, jajka i żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i rozczyn.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe z jagodami foto
2
Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z jagodami foto
3
Na Kruszonkę masło zmiksować z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z jagodami foto
4
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blachę dodać umyte i osuszone borówki i kruszonkę. Odstawić do wyrośnięcia około 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 17.08.2015 20:32
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak