Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
mleko 100 ml
drożdże świeże 30 g
cukier 100 g
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 szt
olej 4 łyżki

masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier 100 g
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 250 ml
białko 1 szt

beza

białko 1 szt
cukier 1 łyżka

kruszonka

masło 1 łyżka
cukier 1 łyzka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto.
Zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
W tym czasie zrobić masę jabłkową.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier
i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku.
Mleko zagotować i wlać rozrobiony w części mleka budyń.
Ugotowany gęsty budyń wymieszać z jabłkami. (zmiksowałam.)
Białko ubić i delikatnie wymieszać z masą jabłkowo-budyniową.
Wyłożyć masę na ciasto.

Beza
Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową.

Kruszonka.
Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę.
Posypać całość ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 24.04.2015 09:50
Przepyszne ciasto - lubię takie słodkie połączenia :)
Mama niejadka 24.04.2015 09:37
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak