Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z cynamonem
2 kopiaste łyżki masła
2 łyżki cukru (biały lub brązowy)
2 łyżeczki cynamonu
oraz
2 duże jabłka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru. Zostawić w ciepłym miejscu dopóki drożdże nie zaczną działać Mąkę przesiać do miski ,wlać rozczyn, wbić jajka, dodać miękkie masło.cukier. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny wyparzonej. Wymieszać i wyrobić ręką ciasto. Powinno być lepkie i nieco rzadsze niż na pączki. Odstawić do wyrośnięcia.
Wymieszać i podgrzać nieco składniki glazury. Obrać i pokroić w grube plastry jabłka. Gdy ciasto podwoi swą objętość przenieść je na solidnie posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość ok centymetra. Pokroić w pasy- mi wyszły 4. Każdy posmarować glazurą. Na warstwach układać plastry jabłek. Ułożyć jeden na drugim, kroić na mniej kwadraty, które ułożyć dachówkowo w wysmarowanej foremce. Najlepiej to wygląda w długiej wąskiej foremce. Piec przeciętnie 40 minut w nagrzanym piekarniku (180 st) Ciasta nie kroimy, a odrywamy płaty.