Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • jajka

    2 sztuki

Budyń:

  • mleko

    2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • maliny

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta z malinami:

Krok 1 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. foto
Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

18.08.2018 15:20
Pyszne ciasto.

Babeczka35

20.08.2018 07:50
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat