Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe truskawkowo-jabłkowe przykryte pianą z białek.
1łyżka mąki
Drożdże
Łyżka cukru i odrobina mleka,wszystko rozetrzeć i dać pod przykryciem do wyrośnięcia.
CIASTO
Przesianą mąkę dać do miski,dodać 4 żółtka,cukier,wyrośnięty zaczyn oraz letnie mleko.
Wyrabiać ciasto,aż będzie gładkie i odchodziło od ręki.Jeśli będzie za twarde dodać jeszcze mleka.
Pod koniec dać roztopione letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiać by składniki dobrze się połączyły.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na długość foremki.
Foremkę wyścielić papierem do pieczenia,położyć ciasto robiąc po bokach wyższe zagięcia,by sok z owoców nie wyciekł.Ułożyć truskawki,jabłka pocięte i posypać je cynamonem.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 50st.po 20 min zwiększyć temp.do 180st.i piec około 50min.
Trzeba pilnować gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Ciasto nie może być za bardzo przypieczone do nałożenia piany.
Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć ubitą pianę z czterech białek i łyżki cukru.
Dać ponownie do piekarnika i piec do zezłocenia się piany.
Najlepiej smakuje lekko przestudzone:)
Smacznego życzę!