Ciasto drożdżowe truskawkowo-jabłkowe przykryte pianą z białek.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • masło

    1/2 kostki
  • mleko

    1 szkl
  • jabłka

    2 duże
  • truskawki świeże

    70 dkg
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ZACZYN
1łyżka mąki
Drożdże
Łyżka cukru i odrobina mleka,wszystko rozetrzeć i dać pod przykryciem do wyrośnięcia.

CIASTO
Przesianą mąkę dać do miski,dodać 4 żółtka,cukier,wyrośnięty zaczyn oraz letnie mleko.
Wyrabiać ciasto,aż będzie gładkie i odchodziło od ręki.Jeśli będzie za twarde dodać jeszcze mleka.
Pod koniec dać roztopione letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiać by składniki dobrze się połączyły.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na długość foremki.
Foremkę wyścielić papierem do pieczenia,położyć ciasto robiąc po bokach wyższe zagięcia,by sok z owoców nie wyciekł.Ułożyć truskawki,jabłka pocięte i posypać je cynamonem.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 50st.po 20 min zwiększyć temp.do 180st.i piec około 50min.
Trzeba pilnować gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Ciasto nie może być za bardzo przypieczone do nałożenia piany.
Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć ubitą pianę z czterech białek i łyżki cukru.
Dać ponownie do piekarnika i piec do zezłocenia się piany.
Najlepiej smakuje lekko przestudzone:)
Smacznego życzę!


Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Docherro 08.11.2016 08:00
dziękuję:)
MAR3STA 07.11.2016 22:37
Pyszne ciasto
IKrakowianka 07.11.2016 22:17
super wypiek
Lis 07.11.2016 20:54
Pyszne ciacho:)
Edith85 07.11.2016 18:21
Pyszności
Bernadeta1 07.11.2016 18:01
bardzo smaczne ciasto
endzi 07.11.2016 17:41
Pychotka!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat