Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe - sposób pierwszy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
jajko 3
margaryna w kostce 130 g
mleko 250 ml
cukier 250 ml
drożdże 60 g
cukier waniliowy 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe - sposób pierwszy

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem, wlać do części mąki. Rozmieszać i pozostawić na chwilę. Przesianą mąke podgrzać, dodać do niej cukier i rozczyn, wymieszać. Dodać jajka, wyrobić ciasto rękami. Nastepnie dodać roztopiony i lekko ostudzony tłuszcz - ciasto dokładnie wyrobić, umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie - pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Piec około 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 12.08.2013 19:54
dopiero niedawno nauczyłam się robić drożdżowe:-) , ale jest najleppsze z owocami:-)
gosia56 19.01.2013 20:37
drozdzowe zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak