Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 5 dkg
mleko 3/4 szkl
cukier 2 łyżki
mąka 3 szkl
oliwa 2 łyżki
jajko
sól szczypta

Budyń

budyń owocowy 2 szt
mleko 3 szkl

Posypka

masło 12 dkg
mąka 24 dkg
cukier 24 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe


Do miski dajemy przesianą mąkę, cukier, jajko oraz oliwę i sól. Do rondelka dajemy mleko i wkruszamy drożdże, delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło. W tym czasie gotujemy budynie, chłodzimy. Ciasto wykładamy na blaszkę, rozprowadzamy zimny budyń.

Do miseczki dajemy masło i cukier. Podgrzewamy, aby masło się roztopiło. Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę dokładnie mieszamy. Kruszonkę rozkładamy na budyń. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak