Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdzowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 1 paczuszka
olej 1/2 szklanki
mąka 1 kg
margaryna 1/3 kostki
sól 2 szczypty
jaja 5 żółtek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdzowe

Kroki postępowania

1
na początek przygotowujemy sobie składniki.
Krok 1 - ciasto drożdzowe foto
2
mąke przesiewamy na stopnicę, czy miskę (najlepiej miskę).Mleko wraz z cukrem waniliowym, margaryną, olejem podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, podgrzewamy lekko.
Krok 2 - ciasto drożdzowe foto
3
do miski z mąką i solą wsypujemy podgrzene składniki, dodajemy roztarte z drożdzami żółtka. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy na 30 minut aby ciasto wyrosło.
Krok 3 - ciasto drożdzowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 02.03.2013 20:21
dobry przepis to podstawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak