Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 3 dag
cukier 15 dag
mleko 500 ml
jajko 3 szt
masło 15 dag
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Do miski przesiać mąkę, wlać mleko z cukrem, masłem i drożdżami. Jajka wbić do miseczki, roztrzepac widelcem i dodac do ciasta. Wszystkie składniki mieszac a potem wyrabiać. Ciasto zagniatać ok pół godziny.Wyrobione ciasto odstawić do wyrosnięcia. Wyrosnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tarty formy. Zostawić do lekkiego wyrosnięcia a potem piec ok 40 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak