ciasto daktylowo orzechowe (djamilah)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • daktyle

    200 gram
  • orzechy włoskie

    90 gram
  • jaja

    3 duże
  • kasza jaglana

    2 łyżki
  • cukier

    100 gram
  • masło

    50 gram
  • daktyle

    kilka do dekoracji
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

1. Daktyle po wyjęciu z opakowania sparzyłam wrzątkiem. Pokroiłam na cienkie kawałki.

Krok 2 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

2. Orzechy włoskie zmieliłam średnio drobno w malakserze.

Krok 3 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

3. Masło sklarowałam. Żółtka ubiłam z połową cukru, dolewając masło ubijałam dalej na gładką, gęstą masę. Masę dolałam do daktyli i orzechów wymieszanych ze zmieloną na mąkę kaszą jaglaną, którą można zastąpić skrobią i dokładnie połączyłam składniki.

Krok 4 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

4. Białka ubiłam ze szczyptą soli, dodałam drugą połowę cukru i dalej ubijałam aż cukier się rozpuścił. Białka dodałam do masy i delikatnie połączyłam mieszając łyżką.

Krok 5 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

5. Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 16/17 cm. Udekorowałam kilkoma daktylami.

Krok 6 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

6. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Piekłam 20 minut, wtedy ciasto zaczęło mocno brązowieć, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam jeszcze 10 minut.

Krok 7 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto

Gotowe, ciasto jest przepyszne, słodkie, bogate w smaku, wilgotne i puszyste. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (61)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 18.11.2014 16:31
przepyszne ciasto
erym 23.09.2014 13:25
wyglada cudownie, ciekawe jak smakuje!
Klausia 11.04.2014 10:14
ciekawy pomysł :)
usmiech 10.04.2014 11:27
ciekawy przepis
gosia1988 06.04.2014 20:34
Super ciasto
smakoszek 06.04.2014 10:58
też takim nie pogardzę-mniam...
IZABELA29 05.04.2014 16:22
idealnie jak dla mnie
Motorek 02.04.2014 09:18
Smaczne ciasto
Motorek 02.04.2014 09:17
Same pyszności
Barbara/zuza22_85 01.04.2014 13:48
bardzo smaczne ciastko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat