Przepis i sposób przygotowania na: ciasto daktylowo orzechowe (djamilah)
Kroki postępowania
1. Daktyle po wyjęciu z opakowania sparzyłam wrzątkiem. Pokroiłam na cienkie kawałki.

2. Orzechy włoskie zmieliłam średnio drobno w malakserze.

3. Masło sklarowałam. Żółtka ubiłam z połową cukru, dolewając masło ubijałam dalej na gładką, gęstą masę. Masę dolałam do daktyli i orzechów wymieszanych ze zmieloną na mąkę kaszą jaglaną, którą można zastąpić skrobią i dokładnie połączyłam składniki.

4. Białka ubiłam ze szczyptą soli, dodałam drugą połowę cukru i dalej ubijałam aż cukier się rozpuścił. Białka dodałam do masy i delikatnie połączyłam mieszając łyżką.

5. Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 16/17 cm. Udekorowałam kilkoma daktylami.

6. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Piekłam 20 minut, wtedy ciasto zaczęło mocno brązowieć, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam jeszcze 10 minut.

Gotowe, ciasto jest przepyszne, słodkie, bogate w smaku, wilgotne i puszyste. Smacznego.
