Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kremem mascarpone
Do białek dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, następnie wsypujemy składniki suche. Dodajemy też olej. Masę przekładamy na blaszkę o wymiarach co najmniej 30 cm długości wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu należy przekroić na dwie połowy.
Śmietanę (zostawiamy 1/2 szklanki
) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy serki mascarpone. Układamy w blaszce pierwszy placek który nasączamy 1/2 szklanki kompotu, wykładamy 2/3 białej masy, przykrywamy drugim plackiem, który też nasączamy 1/2 szklanki kompotu, wykładamy resztę kremu. Wstawiamy do lodówki. Następnie gotujemy pozostałą szklankę kompotu z cukrem, dodajemy żelatynę, gdy już się rozpuści wrzucamy wiśnie bez pestek. Gdy masa ostygnie to wykładamy na bitą śmietanę z serkiem mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z pozostałą śmietaną od ubijania i dekorujemy ciasto. Chłodzimy.