Ciasto czekoladowo - orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • margaryna

    200 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Masa

  • czekolada mleczna

    100 g
  • orzechy włoskie

    1 szkl
  • cukier

    1/3 szkl
  • białko

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • czekolada

    100 g
  • śmietana 12%

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm.

2. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście.

Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić.

Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 19.11.2014 09:10
wygląda super
EmciaPichci 25.08.2014 11:54
poezja! prezentuje się fantastycznie!
romanrafal 31.07.2014 17:35
ciasto rewelacja
erym 31.07.2014 11:57
smakowity kasek, lubie poleczenie orzechow i czekolady!
Kejti 29.07.2014 10:07
Wygląda obłędnie :-)
Ola1984 26.07.2014 20:31
Świetne ciacho :)
jasiek 26.07.2014 11:30
pyszne ciasto
Mniam 26.07.2014 08:31
Czekolada i orzechy to coś co mogę jeść i jeść :)
Christopher 25.07.2014 22:33
Pyszne ciasto.
Jadwiga/Jaga85 25.07.2014 21:48
Rewelacyjne ciasto!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat