Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • kakao

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    1/2 tabliczki
  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • gruszki

    5 sztuk
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowy na pianę. Masło ucieram na puch i dodaję po trochu pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam na spodzie ciasta i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190° C na 35-40 minut. Upieczone wyj,uje, i posypuję wierzch cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 08.03.2015 18:06
na pewno było smaczne :)
smakoszek 07.03.2015 22:01
pysznie wygląda
dodi 07.03.2015 22:01
uwielbiam te ciasto i polecam
Skotka 07.03.2015 20:52
Pyszne ciasto:)
irenka 07.03.2015 19:54
pyszniutkie ciacho
wwwiolka 07.03.2015 18:39
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat