Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-cytrynowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 1 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
cukier 1 szklanki
masło lub margaryna 50 g

Masa

śmietanka kremowa 1/2 litra
kisiel cytrynowy 1 sztuka
woda 1 szklanka
cukier drobny 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 szklanki

Poncz

woda letnia 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 łyzka
wódka 50 ml

Polewa

śmietana kremówka 75 ml
masło 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-cytrynowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali wystudzić. Do ubitej masy jajecznej wsypywać po łyżce mąki ubijając cały czas mikserem na najniższych obrotach,aż do skończenia,wlać rozpuszczone masło wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do formy wyłożonej pergaminem-(samo dno) piec w temp 180*c około 40-45 minut na grzaniu góra dół. Całkiem zimne ciasto przekroić na trzy krążki.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto
2
Masa: W rondelku zagotować sok z cytryny połączony z 1/2 szklanki wody i cukrem.W drugiej połowie szklanki wody rozprowadzić kisiel wlać do gotującego się syropu cytrynowego i mieszać aż zgęstnieje.Wsypać od razu łyżkę żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści,przestudzić.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto
3
Zimną kremówkę ubić na sztywno nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyniu -masa zrobi się lekko płynna ale taka ma być.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto
4
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą wymieszać.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto
5
Polewa: Śmietankę kremówkę zagotować zdjąć z ognia dodać masło i połamaną czekoladę mieszać aż wszytko się rozpuści.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto
6
Przełożenie:Pierwszy krążek ciasta nasączyć lekko ponczem posmarować połową kremu przykryć drugim krążkiem znowu poncz i krem przykryć wierzchem udekorować płynną polewą zostawić w lodówce do stężenia.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto
7
Smacznego:)
Krok 7 - Ciasto czekoladowo-cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.08.2014 18:19
fajne ciasto
as28 01.08.2014 10:14
lubię tazkie połączenia czekolady i cytryny
czekoladka_m 01.08.2014 10:03
Mniam, moje smaki:))
Adam/ZUB3R 01.08.2014 10:00
smaczne ciasto
wyattearp 01.08.2014 09:47
uwielbiam takie ciasta
Renata9 01.08.2014 09:36
bardzo smaczne ciacho
engie23 01.08.2014 09:28
apetycznie wygląda
GOSIA18 01.08.2014 09:26
przepysznie się prezentuje
Lidzia 01.08.2014 09:04
Smaczniutkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak