Ciasto czekoladowe z "pijanymi" wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • woda

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    4 łyżki

masa

  • masło

    1 kostka
  • mleko skondensowane

    1 puszka

polewa

  • masło

    100 gram
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • wiśnie bez pestek

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier oraz żółtka. Kolejno dodać przesiane przez sitko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać wodę i delikatnie wszystko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce i przeciąć na dwie równe części.
Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niej masę z mleka skondensowanego czekoladowego. Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć biszkopty. Pamiętając, aby wysmarować również wierzch górnego biszkoptu.
Na górny biszkopt wyłożyć odsączone ze spirytusu wiśnie i zalać polewą, którą uzyskamy roztapiając wszystkie pozostałe składniki. Polewę odstawiamy i czekamy aż zgęstnieje. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 27.03.2015 22:08
Bardzo lubię tego typu ciasta ;)
misia53 27.03.2015 21:15
Przepysznie wyglądające ciasto
Hrabina w kuchni 27.03.2015 20:09
Super ciacho.
Renata9 27.03.2015 18:56
Smaczne ciacho :-)
idealme 27.03.2015 18:25
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat