Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z masą truskawkową
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Oba rodzaje mąki połączyć, przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i wymieszać z masą jajeczną.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić ciasto poziomo na dwie części.
Masa:
Budyń ugotować na mleku. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć z budyniem, stopniowo dodawać dżem. Do tak utartej masy dodać pokrojone w kosteczkę truskawki. Ciasto przełożyć masą, na wierzch ciasta można wylać gotową polewę czekoladową. Wstawić do lodówki. aby masa nieco stężała.