Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
8 sztuk -
mąka pszenna
4 łyżki -
mąka ziemniaczana
4 łyżki -
cukier
8 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
2 łyżki -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
mleko
1 i 1/3 szklanki -
dżem truskawkowy
20 dag -
truskawki
15 dag -
masło
15 dag
Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe z masą truskawkową
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Oba rodzaje mąki połączyć, przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i wymieszać z masą jajeczną.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić ciasto poziomo na dwie części.
Masa:
Budyń ugotować na mleku. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć z budyniem, stopniowo dodawać dżem. Do tak utartej masy dodać pokrojone w kosteczkę truskawki. Ciasto przełożyć masą, na wierzch ciasta można wylać gotową polewę czekoladową. Wstawić do lodówki. aby masa nieco stężała.
Komentarze (9)