Ciasto czekoladowe z masą truskawkową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 sztuk
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • cukier

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    1 i 1/3 szklanki
  • dżem truskawkowy

    20 dag
  • truskawki

    15 dag
  • masło

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Oba rodzaje mąki połączyć, przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i wymieszać z masą jajeczną.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić ciasto poziomo na dwie części.

Masa:

Budyń ugotować na mleku. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć z budyniem, stopniowo dodawać dżem. Do tak utartej masy dodać pokrojone w kosteczkę truskawki. Ciasto przełożyć masą, na wierzch ciasta można wylać gotową polewę czekoladową. Wstawić do lodówki. aby masa nieco stężała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ana1 22.10.2013 18:14
pyszne ciacho
Luki 28.09.2013 21:05
ale musi być pyszniutki
Wiesława1 28.09.2013 20:51
lubie takie ciacha
Pyszota 28.09.2013 13:52
Już wiem co dzisiaj zrobię na deser ;) Wygląda super
nutellla 28.09.2013 12:29
ciekawie wygląda
Krzysztof15 28.09.2013 12:19
pyszne ciasto
dodi 28.09.2013 11:59
same pyszności
sylwia_mc 28.09.2013 11:53
bardzo lubię ciasto czekoladowe w każdej postaci
Joannasz3190 28.09.2013 11:13
Lubię truskawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat