Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z cukinią

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 115 gram
olej 0,5 szklanki
cukier 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 2 sztuki
śmietana 12% 1/2 szklanki
mąka pszenna 30 dag
kakao 6 dag
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
cukinia 2 szklanki
gorzka czekolada 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z cukinią

Kroki postępowania

1
Cukinię po obraniu zetrzeć na grubych oczkach tarki i odmierzyć 2 szklanki
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z cukinią foto
2
masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać olej na zmianę z jajkami po dokładnym wymieszaniu na zmianę dodajemy śmietanę i przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia dokładnie miksujemy.
Na sam koniec do ciasta dodajemy kakao i kawę, a po wymieszaniu cukinię i posiekaną czekoladę.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z cukinią foto
3
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką, następnie napełnić ją ciastem.
Piekarnik nagrzać do 160st i piec ciasto do suchego patyczka około 65 minut.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z cukinią foto
4
Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną polewą czekoladową ja polałam białą czekoladą
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z cukinią foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.09.2014 18:25
pyszne ciasto
eMMe 13.09.2014 16:57
Dla mnie super:)
kasienka23 13.09.2014 16:22
ciekawy przepis!
norweska20 13.09.2014 15:46
wygląda super...ciekawa jestem smaku
Futka 13.09.2014 14:35
Świetne ciasto! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak